Żyj w zgodzie ze swoimi ideami.
Brak pieniędzy i alkohol niszczą. Proste.
- 198 Posts
- 205 Comments
dj1936@szmer.infoMtoInformacje ze świata @szmer.info•Duńska poczta z końcem roku przestanie dostarczać listy3·7 days agoSmutna wiadomość. Czytałem niedawno o tym - z prognozami, ze inne kraje europejskie mogą pójść podobną drogą.
dj1936@szmer.infotowiadomosci@szmer.info•Milioner zrobił przekop w czasie powodzi. Mieszkańców Jeleniej Góry zalało. Prokuratura umarza śledztwo3·9 days agoRęką myje rękę. Przecież prokurator nie zrobi krzywdy swojemu kumplowi od koniaku.
dj1936@szmer.infoOPtoCyberbezpieczeństwo & Globalna Inwigilacja@szmer.info•Czy klawiatura w telefonie mnie śledzi? Kronika zasadnego szaleństwa – Kopeć patrzy na rzeczy1·12 days agoPo tym artykule sxiagnalem z F-Droid (taki lepszy google play) klawiaturę HeliBoard.
Spokoju jest i nie śledzi. Polecam.
dj1936@szmer.infoOPto parlamentarna@szmer.info•Ministra Anna Dziemianowicz - Bąk i Inicjatywa Pracownicza0·1 month agoCzłonkini neoliberalnego rządu odznacza związkowców. Niedawno Karol Nawrocki odznaczył szefa Solidarności, Piotra Dudę. Czy IP dryfuje w historyczny kurs nakreślony przez Solidarność?
dj1936@szmer.infotowiadomosci@szmer.info•Facebook Poland osiągnął w 2024 r. 1,82 mld zł przychodów z reklam oraz od jednostek powiązanych. Po kosztach, spółka wykazała 42,5 mln zł dochodu (wzrost o 24,3 proc.) i zapłaciła 10,6 mln zł CIT3·3 months ago30mln. legalnego dochodu za kształtowanie poglądów połowy narodu.
Niezły biznes.
dj1936@szmer.infoOPto parlamentarna@szmer.info•Politycy dowalili bezrobotnym - krótszy zasiłek (o połowę!) dla wszystkich z najbiedniejszych gmin. Niech żyje ADB, Tusk i Duda!0·3 months agoNo no, ja wiem, znam te śpiewki: “to nie był prawdziwy komunizm/kapitalizm/prawica/lewica” itd. Każdy ma swoje definicje i potem ludzie kłócą się o nic.
Nie mam zamiaru walczyć o definicję słowa lewica. Nie zależy mi na tym. Ja mogę opowiadać o historii czy folozofii, a Kwaśniewski się przyjaźni z Kulczykiem, Miller z CIA, Dziemianowicz - Bąk z Tuskiem dopierdalają biednym i tak dalej.
W dupie mam lewicę i prawicę.
Interesuje mnie to, że garstka ludzi rządzi milionami. Nie podoba mi się to.
dj1936@szmer.infoOPto parlamentarna@szmer.info•Politycy dowalili bezrobotnym - krótszy zasiłek (o połowę!) dla wszystkich z najbiedniejszych gmin. Niech żyje ADB, Tusk i Duda!0·3 months agoA lewicowcy milczą, bo to zrobiła Dziemianowicz - Bąk…
dj1936@szmer.infotowiadomosci@szmer.info•Radny PiS donosi na nauczyciela historii do ABW. Chce, by został zawieszony2·4 months agoArtykuł płatny.
dj1936@szmer.infoMtoInformacje ze świata @szmer.info•Hands Off: prawie pięć milionów osób w USA plus fala solidarnościowych protestów na świecie.1·5 months agoThis page doesn’t seem to exist. It looks like the link pointing here was faulty. Maybe try searching?
“w środę wieczorem czasu polskiego”
dj1936@szmer.infoMtoInformacje ze świata @szmer.info•Indonezja - protesty 2025, post zbiorczy2·5 months agoWlasnie słyszałem w radio audycje o Indonezji. Prowadzący mówił o tym, że ruch anarchistyczny jest tam nieźle rozwinięty, m.in. infoszopy, biblioteki, różne grupy, od ilus lat organizowanie demonstracji pierwszomajowych (m.in. w roku 2019r. - można o tym znaleźć na YT filmik). Mówił, że bunty na ulicach są spowodowane m.in. przez militaryzację kraju, czyli próbę oddania większej władzy wojskowym, co kojarzy się ludziom z poprzednimi reżimami. Mówił, że ten i poprzednie rządy używają słowa “anarchizm” jako straszaka i że są miasta, które szczycą się tym, że są wolne od anarchizmu, a mimo to anarchiści w Indonezji są silni, bo od 30 lat się organizowali i dziś jest bardzo silny.
dj1936@szmer.infoOPMtoInformacje ze świata @szmer.info•Serbia - protesty wciąż trwają. Info.1·5 months agoArchiwalny post o anarchistach z Serbii i policyjnych represjach:
Uwolnić serbskich anarchosyndykalistów!
Aktualności
06/09/2009
3 września serbskie władze aresztowały piątkę aktywistów anarchosyndykalistycznych z organizacji Anarho-sindikalistička inicijativa (ASI), w tym obecnego sekretarza międzynarodówki związkowej IWA-AIT. Policja stawia im zarzut „międzynarodowego terroryzmu”.
Cała sprawa ma swoje bezpośrednie źródło w wydarzeniach zeszłego tygodnia, gdy ktoś rzucił butelką z benzyną oraz namalował symbol „A” na greckiej ambasadzie w Belgradzie. Cała akcja spowodowała nieznaczne zniszczenia fasady. W oświadczeniu napisano, że akcji dokonała, nieznana bliżej, grupa „Czarna Ilja”, jako wyraz solidarności z Thodorosem Iliopoulosem – aktywistą greckim, który prowadzi głodówkę w więzieniu.
Ratibor Trivunac, aktywista ASI oraz sekretarz IWA-AIT, pytany przez media jeszcze przed aresztowaniem, czy jego organizacja ma coś wspólnego z atakiem, odpowiedział, że to nie jest w ich stylu. ASI zajmuje się organizacją masowego ruchu pracowniczego. Niedługo później został aresztowany. Wszystkie aresztowane osoby działy dotąd jawnie, Trivunac występował niejednokrotnie w mediach, krytykując rząd, kapitalistów i sprzedajne związki zawodowe, przez co naraził się wielu wpływowym osobom.
Związek Syndykalistów Polski, którego siostrzaną organizacją jest ASI, rozpoczął międzynarodową kampanię solidarnościową. Prosi o wysyłanie listów do serbskich władz z żądaniem uwolnienia zatrzymanych. Adres strony: asi.zsp.net.pl (aby wysłać list należy kliknąć przycisk „Send protest”, a następnie wypełnić formularz z nazwiskiem oraz e-mailem).
Źródło: https://wroclaw.zsp.net.pl/uwolnic-serbskich-anarchosyndykalistow/
dj1936@szmer.infoMtoInformacje ze świata @szmer.info•Indonezja - protesty 2025, post zbiorczy2·5 months agoTutaj filmik z demonstracji pierwszomajowej 2019 w Indonezji
dj1936@szmer.infotowiadomosci@szmer.info•📰 "Administracja Trumpa przypadkowo przesłała mi swoje plany wojenne1·5 months agoPrzyznanie się do błędu to rzadkość, ktorą należy pochwalić!
dj1936@szmer.infotowiadomosci@szmer.info•📰 "Administracja Trumpa przypadkowo przesłała mi swoje plany wojenne3·5 months agoWybierani zostają ci, którzy mają dużo pieniędzy na zareklamowanie się.
Wyslalem link osobie z Danii - zobaczyła taki komunikat.
O co chodzi?